0 tétel a
kosárban
Kosárhoz

Kínálatunk

Gy.I.K.

 

Gyakran ismételt kérdések

Hová szereljük a karnist?
 
A függönykarnist oldalfalra vagy mennyezetre szerelhetjük. Ha a mennyezet és az ablaknyílás között kevés a hely és az oldalfali tartók nem férnek el, mindenképpen mennyezeti konzolt kell választani. Szintén a mennyezeti szerelésű karnist célszerű választani, ha optikailag nyújtani szeretnénk az ablakot, vagy ha karnisunkat el szeretnénk rejteni. Ha mindenképp rúdkarnist szeretnénk, de valamilyen okból az oldalfalra nem tudjuk rögzíteni, zárt tartóval rendelkező karnist kell választani. Már szinte mindegyik rúdkarnishoz vásárolhatunk olyan konzolt, mellyel a mennyezetre szerelhetjük fel, de ebben az esetben is számolnunk kell a karnis mennyezetről való lelógásával. Az oldalfali szereléső karnisok látványosabbak, mint a mennyezeti változatok, és mivel igen változatosak, így szinte bármilyen környezetbe találunk megfelelőt közülük. Egy szép, megfelelő környezetbe helyezett karnis jelentős dekorációs funkcióval bír. Oldalfali szerelésű karnisok helyének meghatározásakor fontos, hogy figyelembe vegyük, hogy hol futnak a falban a vezetékeket. Normál esetben, a legesztétikusabb, ha megfelezzük a mennyezet és a nyílászáró közötti távolságot, és oda jelöljük ki a konzolok helyét. Hogy az ablak jól nyitható maradjon, 10-15 cm-rel kell a karnist az ablak fölé helyezni, ha drapéria is kerül rá, az ablaktól való minimális távolságot a drapéria magassága határozza meg. Alacsony belmagasság esetén, ha a mennyezethez közelebb helyezzük a karnist, optikailag növelhetjük a magasságot, illetve túl nagy belmagasság esetén az ablakhoz közelebb helyezve szűkíthetjük a teret. Fontos kérdés még a függönytartók oldalfaltól való távolsága is. Az első rúdnak minimum 6-7 cm kell lennie, hogy a függönynek szép esése legyen. Ha az ablak alatt fűtőtest van, akkor annak a faltól való elállását is figyelembe kell vennünk. A rúdkarnisok többségéhez különböző hosszúságú konzolt vásárolhatunk, így alkalmazkodva a helyi adottságokhoz, a mennyezeti karnisokat pedig az oldalfaltól tetszőleges távolságba szerelhetjük.
 
Hogyan takarhatjuk el a karnis?
 
A karnis elrejtésének egyik leggyakoribb módja, hogy stukkót teszünk elé. A másik lehetőség, hogy tépőzár segítségével drapériát teszünk a karnis elé. Ha drapériával szeretnénk takarni a függönytartót, célszerű eleve tépőzáras sínnel rendelkező karnist vásárolunk. De az egyszerű, keskeny síneket akár megfelelő függönyvarrási technikával is láthatatlanná tehetjük.
 
Hány sínes legyen a karnis?
 
Elegendő egysínes karnist vásárolnunk, ha csak fényáteresztő függönyt szeretnénk rá felhelyezni. Akkor is elégséges az egy sín, ha arra csak sötétítő, vagy csak dekorációs célt szolgáló drapéria kerül. Két sínre lesz szükségünk, ha fényáteresztő függönyt és sötétítőt, vagy drapériát is szeretnénk. Három sínes megoldást célszerű vásárolni, ha fényáteresztőt, sötétítőt és drapériát is szeretnék a karnisra helyezni, ebben az esetben csak 3 sín teszi lehetővé, hogy az anyagokat egymástól függetlenül is mozgathassuk.
 
Milyen legyen a karnis típusa?
 
A karnisnak harmonizálnia kell a rá kerülő anyagokkal, hisz azzal egységet kell alkotnia. Hogy karnisunk évek múlva se deformálódjon, és jól működhessen, érdemes mérlegelni, hogy mi az, ami rákerül. Ha csak könnyű anyagot szeretnénk majdan a karnisunkra feltenni, olcsóbb, kisebb teherbírású függönytartót is választhatunk. De ha súlyosabb kelmék kerülnek rá, érdemes a jobb minőségű masszívabb karnisok közül választani. A karnisok teherbírását részben úgy növelhetjük, hogy több konzolt teszünk fel. Belsősínes függöny karnisok esetében ez semmilyen hátránnyal nem jár, de karikás rúdkarnisok esetében az anyagot a konzolokon nem lehet áthúzni. Ha rúdkarnisra gondolunk, általában mindenkinek a karikás változatok jutnak az eszébe, ezért fontos megemlíteni, hogy számos rúdkarnis nem csak karikás, hanem belső sínes kivitelben is kapható. A karikás változatokkal szemben az alukarnisok csendesebbek, és míg a karikákat a konzoloknál nem tudjuk áthúzni, a síneken a fényáteresztő függöny vagy sötétítőanyag teljes terjedelmében végighúzható. A rúdkarnisok előnye, hogy általában dekoratívabbak, drapéria nélkül is szépen mutatnak. Egy jól megválasztott karnis lakásunk éke lehet. Míg a rúdkarnisok többsége csak 2 sínes változatban kapható, az alumínium karnisok esetében a sínek száma akár 3 vagy annál több is lehet. A rúdkarnisokat általában oldalfalra szokták szerelni, a "hagyományos" alusínes karnisokat pedig általában mennyezetre. De ma már szinte mindegyik rúdkarnishoz vásárolhatunk zárt tartókat, melyekkel akár mennyzetre is szerelhetjük, és a sínes karnisokat is kérhetjük oldalfali tartókkal.
 
Egyenes vagy íves karnis?
 
Ha alumínium karnist választunk, további eldöntendő kérdést jelent, hogy a karnis végei egyenesek vagy ívesek legyenek. Ha a függönytartó faltól-falig fut, az egyenes a kézenfekvő megoldás. Ha a nyílászáró egyik fele az oldalfal mellé esik, a karnist ezen az oldalon célszerű mindenképp egyenesen hagyni, a másik oldalára pedig akár íves vagy egyenes véget is választhatunk. Ha a célunk, hogy a helyiséget minél jobban sötétítsük, és a karnist nem a faltól-falig engedjük akkor az íves karnisok jelentik a legjobb megoldást. Ha az ívek végeit hátra engedjük a falig, a sötétítőanyaggal teljesen lezárhatjuk a fény útját. A karnis méretének a meghatározása A karnis szélességének, méretének meghatározása során is több szempontot kell figyelembe venni. Alap esetben a legjobb megoldás, ha a karnis az ablaknyíláson 15-20 cm-rel nyúlik túl. Ha szélesebb nyílászáró fölé helyezzük a karnist, melyre a későbbiekben sötétítő is kerül, célszerű nagyobb túlnyúlást hagyni, hogy a sötétítő napközben kihúzott állapotában ne vegyen el túl sok fényt. Elegendő kisebb túlnyúlást hagynunk, ha csak fényáteresztő függöny kerül majd a függönytartóra, de ilyenkor is szem előtt kell tartani, hogy a függönyt teljes mértékben el lehessen húzni, és ne akadályozza a nyílászáró nyithatóságát. Ha az ablakunk, nyílászárónk teljesen a fal mellett helyezkedik el, természetesen a karnisunk sem nyúlhat túl az ablakon. Karnissínek esetében ez nem okoz problémát, hisz teljesen nekifuttathatjuk a falnak. Problémánk ebben az esetben csak a rúdkarnisokkal lehet, hisz a konzoljuk miatt, a függönyt, sötétítőt nem húzhatjuk ki teljesen a falig. Ha mégis ragaszkodunk a rúdkarnishoz, választhatjuk az oldalfali tartót.
 
Hogy rögzíthetjük a függönyt, sötétítőt, drapériát a karnisra?
 
Mind a rúdkarnis, mind az alusínes karnisok többségéhez választhatunk az akasztó és a csipesz között. De napjainkban egyre inkább teret hódít magának az akasztó a csipesszel szemben. Ez érthető is, hisz esztétikusabb, és praktikusabb is. Karnisrúdra akár karika, csipesz vagy horog nélkül is feltehetjük a függönyünket. Ebben az esetben a függönyre bújtatót, vagy bújtatós húzózsinórt kell tenni, vagy úgynevezett fülecskéket kell az anyag tetejére varrni. Ha a fülecskéket fixre varrjuk, csak a rúd levételével tudjuk a függönyt a karnisról levenni. Vannak karnisok, melyeknél ez egyszerűen megoldható, de ha ezt el szeretnénk kerülni, a füleket tépőzárasra kell csinálnunk. A drapériánkat is feltehetjük a karnisra a fent említett módok valamelyikével. De drapériák illetve olyan anyagok esetén, melyeket egyáltalán nem kívánunk mozgatni, tépőzárral történő rögzítés is jó megoldás. Az anyag egyszerűen feltehető, levehető, és mivel biztos, hogy nem mozdul el, ezért szépen is áll.
MONstore Webáruház Motor Webáruház készítés - Spring Media